Friday, April 3, 2009

11 NERAKA 1 SYURGA

" ARchiteCTURE for LIFE "

Hari pembalasan pasti tiba. Diriwayatkan satu ketika, Muaz bin Jabal ra menghadap Rasulullah saw dan bertanya "wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku firman Allah SWT "pada sangkakala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris-baris.”( surah an-Naba ayat 18). Mendengar pertanyaan itu, baginda menangis hingga basah pakaiannya. Kemudian baginda menjawab: “Wahai Muaz, engkau bertanyakan kepada aku perkara yang amat besar bahawa umatku akan digiring (diarahkan kesatu tempat), di kumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri.”

 • Barisan pertama – Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan itu dijelaskan melaui seruan dari sisi Allah: “Mereka ketika hidup menyakiti hati jiran. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka,”
 • Barisan kedua – Diiringi dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka ketika hidup meringankan solat. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka,”
 • Barisan ketiga – Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut penuh dengan ular dangan ala jengking. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka enggan membayar zakat. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
 • Barisan keempat – Diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka berdusta dalam jual beli. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.
 • Barisan kelima – Diiringi dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. Ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mashar. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka menyembunyikan perlakuan derhaka kerana takut diketahui manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
 • Barisan keenam – Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka menjadi saksi palsu. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
 • Barisan ketujuh – Diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah dan dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka enggan memberi kesaksian di atas kebenaran. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
 • Barisan kelapan – diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik, dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka berbuat zina.
 • Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
 • Barisan kesembilan – diiringi dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru, manakala dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka memakan harta anak yatim dengan cara haram. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka,”
 • Barisan kesepuluh – diiringi dari kubur dalam keadaan tubuh penuh dengan sopak dan kusta. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka derhaka kepada orang tua mereka. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
 • Barisan kesebelas – diiringi dari kubur dengan berkeadaan buta, gigi memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir melebar sampai ke dada dan lidah tejulur sampai ke perut dan keluar beraneka kotoran. Datanglah suara dari sisi Allah: “Mereka meminum arak. Inilah balasannya dan tempat kembali meraka adalah neraka.”
Barisan keduabelas – mereka diiringi dari kubur dengan wajah bersinar-sinar laksana bulan purnama mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka datanglah suara dari sisi Allah memaklumkan: “Mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak berbuat baik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu. Ketika meninggal dunia keadaan mereka bertaubat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah.

No comments:

Related Posts with Thumbnails